Magyar Földrajzi Múzeum

Tudás, kaland, egzotikum

A Magyar Földrajzi Múzeum alapítója Dr. Balázs Dénes már gyerekkorában a fejébe vette, hogy bejárja a kerek világot. Álma valóra vált, hiszen öt kontinens 130 országában járt. A látogatókat egy játékos Föld körüli utazásra invitáljuk, a jeles földrajztudós Balázs Dénes expedícióinak segítségével.

Állandó kiállításaink:

Magyar utazók, földrajzi felfedezők

Az 1983-ban megnyílt kiállítás 205 m2-en kapott helyet, s hat egységre bontható. Külön teremben mutatjuk be a Magyar Földrajzi Társaság történetét. Az egész falat betöltő térképen követhetik nyomon a látogatók a 28 legjelentősebb magyar utazó, köztük Benyovszky Móric, Kőrösi Csoma Sándor, Cholnoky Jenő, Prinz Gyula, Reguly Antal, Magyar László, Teleki Sámuel, Almásy László, Stein Aurél, Germanus Gyula, Kittenberger Kálmán és Széchenyi Zsigmond útvonalát.

A Kárpát-medence tudományos feltárói

Külön állandó kiállítás mutatja be a történelmi Magyarország földrajzi és földtani feltáróit. Az 1988-ban megnyílt, Balázs Dénes által rendezett kiállítás elsősorban jeles geográfusainak, Teleki Pál (1879-1941) Cholnoky Jenő (1870-1950) és id. Lóczy Lajos (1849-1920) földrajzi munkásságát mutatja be. A kiállítás ízelítőt ad jeles geográfusaink, geológusaink tevékenységéből, valamint Magyarország ásványaiból. A térképészet magyar történetét bemutató termünk különlegessége egy Zeiss C5-ös sztereoplanigráf, mely magyarországi kiállításon kizárólag nálunk látható működőképes állapotban. Az utolsó teremben a "földalatti Magyarországnak", hazánk barlangjainak és karsztvidékeinek megismerés-történetét illusztrálja a kiállítás.

3276 expedíciós nap, Balázs Dénes a múzeumalapító geográfus újraolvasva

A múzeum alapítójának állít emléket a 3276 expedíciós nap, Balázs Dénes a múzeumalapító geográfus újraolvasva című állandó kiállítás. A tárlat egy „háromdimenziós” kézikönyv, melynek hét tematikus egységében (karsztok, sivatagok világa, őserdők világa, jég- és a vulkánok világa) nemcsak a földrajz szerelmesei érezhetik otthon magukat, hanem a földrajzjegytől függetlenül minden kíváncsi és a világra nyitott érdeklődő.

Magyar Földrajzi Múzeum – Tudás, kaland, egzotikum
2030 Érd, Budai út 4., Telefon: (06-23) 363-036, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,
Honlap: www.foldrajzimuzeum.hu, A nyitvatartást honlapunkon tekintheti meg!

Hírlevél feliratkozás

Támogatóink, együttműködő partnereink

© Heiling Média Kft.